JOLANDA SCHOENMAKER
yogastudent / yogadocent in oa Yogastudiohaarlem

portretJolandaHet lesgeven en oefenen van Yoga is een voorrecht. Het lesgeven is het delen van dezelfde ruimte, stilte, energie, kennis, vrede en harmonie. Het delen met mensen is een grote inspiratiebron voor mij. Wanneer we samen luisteren, leren we samen.

Het belangrijkste principe in de asana 's is gronding. De plaats waar we staan en of zitten op de aarde. Het contact met de stabiele ondergrond. Wij voelen deze gronding en op hetzelfde moment kunnen we ervaren dat het eigenlijk de aarde is die ons gronding geeft en draagt. Dit principe van gronding heeft een eindeloze diepte en is zo rijk in haar kennis. De top van ons lichaam kan altijd meer ontspannen en zinken op dat lichaamsdeel dat in contact is met de aarde. Zo kunnen zelfs ingewikkelde houdingen ontspannen voelen en er eenvoudig uit zien. En zo kan bewegen meditatie worden.

In mijn lessen speelt meditatie een belangrijke rol om te ontspannen en te vertragen van lichaam en geest .

Ik werk het grootste deel van de tijd met 3 basis elementen .

vertragen
minder doen
meer ademen

De vertraging en het minder doen in ons lichaam en geest zorgt voor de vertraging van de ademhaling en het hart ritme die essentieel zijn voor ontspanning. Dit staat centraal in mijn lessen.

Niet de geest die ons richting geeft in de asana(houdingen), maar bijna alsof de richting uit het lichaam zelf ontstaat.

Door te leren voelen, observeren en luisteren, kunnen we innerlijke energieën beginnen te ervaren. En zo ook de korte momenten van Samadhi of verlichting beginnen te voelen.

Meditatie leert ons om vriend te worden met onze geest, ons hart en ons lichaam. Om ons bewustzijn te richten op specifieke plaatsen in het lichaam, hierdoor krijgen we rust en helderheid van geest. Het is een systematische gestructureerde meditatie die onze geest zachtjes meer en meer dieper naar binnen begeleidt. Via onze zintuigen brengen we onze geest eerst naar de buitenste laag, het lichaam dan naar de midden lijn van ons lichaam, de wervelkolom. dan naar de adem. Daarna naar de ruimte in het midden van de ribbenkast. Om onze reis verder te vervolgen naar het centrum van bewustzijn. Dit is voorbij ons lichaam, onze adem en onze geest. Voorbij gedachtes, meningen, opinies, oordelen. Voorbij ons centrum. Voorbij de horizon. Voorbij al het denkbare.  Voorbij...... ruimte, voorbij .... tijd, voorbij.....voorbij, voorbij.

Om uiteindelijk één te worden met Alles. 

Yoga ( Sanskriet : éénwording ) is de verwijzing naar de realisatie van de directe ervaring van de éénwording tussen Atman en Brahman, Jivatman en Paramatman en Shiva en Shakti en van de realisatie van Purusha die los staat van Prakriti. Yoga is de realisatie van de éénwording van de microkosmos van het individu met de macrokosmos van het universum .

Ik hoop je te inspireren op weg naar Yoga en wil je graag uitnodigen voor éen van mijn lessen of workshops.

Ik wil graag alle leraren die ik heb ontmoet (Teresa Caldas, Donna Holleman en Orit Sen-Gupta) bedanken. En natuurlijk mijn belangrijkste leraren, de studenten die ik ontmoet.

Speciaal dank aan Swami Ma Tripurashakti Bharati en Swami Jnaneshvara Bharati voor het belangenloos offeren van hun kennis.

Dank dat deze mind daardoor een beetje dieper naar binnen in de wereld van yoga mag duiken en er hoop op eenwording is gekomen.

om shanti shanti shanti

Namaste jolanda

Klik hier voor de Face Book pagina van Jolanda